Regulament Fotbal
Fotbal
Scurtă descriere
Ca și în meciurile de fotbal obişnuite, roboții încearcă să înscrie cât mai multe goluri în poarta adversarului şi să acumuleze cât mai puține penalizări.
Calendarul schimbărilor
17.07.2017
2.1 Construcţia robotului
am modificat dimensiunile robotului
3.1.Desfășurarea concursului
Important!!! Fiecare participant poate să fie operator pentru maxim 2 roboți
Dacă ești chemat la teren și nu te prezinti în 5 minute robotul va fi descalificat.
1.05.2016
2.1 Construcţia robotului
1. Aspecte generale
Concursul se adresează tuturor elevilor, studenţilor, dar şi absolvenţilor pasionaţi de robotică din România şi nu numai.
Se admit echipe de 1 sau mai mulţi membrii, iar competiţia respectă regulile de robot fotbal, în ceea ce priveşte dimensiunile suprafeţei de joc şi regulile de desfăşurare.
Un meci este disputat între doi roboţi de la echipe diferite. În conformitate cu regulile jocului, fiecare echipă concurează pe un stadion (suprafaţă de joc) cu un robot autonom construit de ei, în conformitate cu specificaţiile prezentante în acest regulament.
Meciul începe la comanda arbitrului şi continuă până la scurgerea timpului regulamentar. Câştigătorul este robotul care adună cele mai multe puncte.
2. Implementarea roboţilor
2.1 Construcţia robotului
A. Robotul trebuie să fie complet autonom. Se admite orice design care nu intră sub incidenţa limitărilor de la capitolul 2.2. Echipa care implementeaza robotul poate alege orice materiale şi orice formă de mecanism de control, atât timp cât acesta nu interacţionează cu un sistem de control extern robotului.
B. Dimensiuni maxime: lungime 26 cm (260 mm), lăţime 26 cm (260 mm) , masa maximă 4kg (4000 g), fără limită de înălţime.
C. Este obligatoriu ca robotul să se mişte pe teren, acesta nu poate staţiona mai mult de 5 secunde într-un singur loc (spre exemplu în faţa porţii, etc) şi trebuie pe parcursul meciului să parcurgă cel puţin o dată distanţa dintre cele doua porţi. Nerespectarea acestei reguli conduce la descalificare.
D. Se recomandă ca roboţii să poată detecta prezenţa adversarului şi marginile stadionului.
E. Roboţii trebuie să fie capabili să facă distincţia între cele două suprafeţe de joc, alb şi negru, dar şi să fie capabili să detecteze porţile cu ajutorul senzorilor optici.
F. Robotul după start trebuie să aibă un delay de 5 secunde, după acest timp poate să-şi înceapă jocul propriu-zis.
G. Se recomandă ca robotul să deţină senzori modulaţi sau filtraţi, pentru a nu fi influenţat de lumina ambientală, a reflectoarelor sau a blitz-urilor aparatelor de fotografiat.
H. Organizatorii nu îşi asumă responsabilitatea pentru funcţionarea incorectă a roboţilor datorită mediului luminos (ambient, blitz, lampa IR pentru camerele de filmat).
I. Roboţii vor fi echipaţi cu senzori IR pentru detectarea culorii terenului, stabilind astfel dacă se află în jumatatea proprie sau în cea adversă. Tot cu ajutorul unor senzori optici este detectată poarta şi se evită parapeţii şi adversarii. Se pot folosi şi senzori pentru detecţia bilelor.
J. Roboţii trebuie să aibă afișat un număr de concurs, furnizat de organizatori, pe carcasa exterioară într-un loc vizibil. Numărul este folosit pentru identificarea robotului de către arbitrii și se regăsește în mapa echipei (detaliată în anexa 1).
2.2 Limitări ale robotului
A. Dispozitivele pentru bruierea oponenţilor, cum ar fi surse de radiaţie pentru a satura senzorii IR, emiţătoare de ultrasunete sau alte dispozitive cu efect similar sunt strict interzise.
B. Nu sunt permise componente ale robotului care pot distruge suprafaţa de joc. Nu utilizaţi componente destinate distrugerii robotului advers. Contactul între roboţi este permis, dar nu este recomandat.
C. Dispozitivele care pot stoca lichid, praf, gaz sau alte substanţe pentru a fi aruncate către adversar nu sunt permise.
D. Orice dispozitive care aruncă flăcări nu sunt permise.
E. Dispozitivele care aruncă obiecte spre adversar nu sunt permise.
F. Sunt interzise ledurile albe pe robot în locuri vizibile care pot influenţa adversarul.
G. Este interzis ca robotul să fie controlat prin sisteme wireless sau orice alt fel de comunicare externă (exemplu: bluetooth, internet, etc).
H. Este interzisă dotarea roboţilor cu ventilatoare cu elicea mai mare de 4 cm (diametru) pentru suflarea bilelor. Se acceptă ventilator de 10 cm cu condiţia ca acestă să nu sufle, doar să atragă bilele. Dacă ventilatorul de 10 cm va fi folosit pentru a sufla sau împrăştia bilele, robotul va fi descalificat.
3. Stadionul (Suprafaţa de joc)
Suprafaţa de joc este definită ca un dreptunghi de dimensiune 2.5 m – 1.25 m (2500 mm x 1250 mm) cu parapet de jur împrejur de culoare albă şi înălţime de 6 cm (60 mm).
Terenul este confecţionat din lemn şi acoperit cu bandă autocolantă de culoare albă pe o jumătate de teren şi de culoare neagră pe cealaltă jumătate.
În fiecare capăt al terenului se găseşte o poartă cu lăţimea de 30 cm (300 mm) şi înălţimea de 12 cm (120 mm) prevăzută cu un led alb puternic în centru, la înălţimea de 16 cm (160 mm). Pe suprafaţa neagră, poarta şi careul au culoarea albă şi invers pe suprafaţa albă. Careul este un semicerc cu raza de 22 cm (220 mm).
3.1 Desfăşurarea concursului
Important!!! Fiecare participant poate să fie operator pentru maxim 2 roboți
A. Concursul se va desfăşura în sistem grupe/sferturi/semifinale/finală pentru a permite cât mai multe runde de joc pentru fiecare robot în parte. Fiecare meci se desfăşoară pe durata unei reprize de 2:30 minute şi va fi supervizat de 3 arbitrii (1 arbitru principal, 2 asistenţi), cu excepţia finalei unde meciul se dispută în 2 reprize a câte 2:00 minute.
B. Ordinea robotilor în grupe se face automat, random, se va efectua după deschiderea oficială a concursului, va fi publică și se va afișa pe site, unde va fi disponibilă tuturor participanților.Cei calificati vor juca sferturi/semifinale/finale, pe baza sistemului piramidal.
Daca numarul de participanti nu va permite grupe, concursul se va desfasura pe sistem piramidal de la inceput. Ordinea robotilor in piramida va fi stabilita automat si random
C. Deciziile arbitrilor trebuie să fie unanime şi sunt finale, iar contestarea neîntemeiată a acestora duce la descalificarea din meciul respectiv.
D. Pe parcursul concursului o echipă are dreptul al 2 întreruperi pentru reprogramare în timpul meciurilor, a câte 5 minute fiecare (2 întreruperi în tot concursul). Alte pauze mai sunt permise doar pentru probleme mecanice şi doar cu acordul arbitrului. Această regulă este aplicată doar când se desfăşoară un meci. În afara meciurilor schimbările şi reprogramarea este permisă.
E. Echipele sunt obligate să se prezinte la start în maxim 2 minute de la primirea solicitării, în caz contrat vor pierde meciul.
F. Până la omologare toate echipele stau în sala destinată lor (aceasta este indicată în schița din mapa participanților). Fiecare probă de concurs va avea o sală special destinată. Echipele pot părăsi sala doar pentru a se prezenta la spațiul de joc. Fiecare echipă va fi anunțată de către un reprezentat al concursului, când trebuie să se îndrepte către zona de așteptare din vecinătatea spațiului de joc (vezi Anexa 2).
G. După omologare echipele, care urmează la start, rămân în spațiul de concurs, în zona de așteptare. Echipele pot părăsi această zonă doar cu acordul arbitrilor sau doar pentru reparații/ajustari și este obligată să se întoarcă în timpul precizat de către arbitru. Dacă echipa nu se prezintă la primul apel pierde meciul.
H. După încheierea unui meci, echipele sunt obligate să se întoarcă în sala destinată acestora.
I. Fiecare echipă este obligată să urmăreasca grila de start, afișată pe site și în sala destinată probei la care participă. Vă rugăm NU ÎNTÂRZIAȚI, NU VĂ VOM AȘTEPTA!
Dacă ești chemat la teren și nu te prezinti în 5 minute robotul va fi descalificat.
3.2 Omologare
Fiecare echipă va trebui să treacă de etapa de omologare din ziua competiţiei pentru a putea participa cu robotul la concurs.
Etapele procesului de omologare sunt:
A. Se vor verifica dimensiunile constructive 26 cm x 26 cm (260 mm x 260 mm) şi greutatea maximă 4kg (4 000 g).
B. Se va verifica existenţa delay-ului de 5 secunde.
C. Se va verifica existenta numarului oferit pe robot
Robotul nu va fi reținut după omologare.
După omologare primele două echipele rămân, în mod obligatoriu, în zona de așteptare, din vecinătatea spațiului de joc. Restul echipelor sunt obligate să se întoarcă în sala destinată acestora.
3.3 Desfăşurarea meciului
A. Un meci este compus dintr-o repriză, având durata de 2:30 minute.
B. Echipa care adună cele mai multe puncte până la expirarea timpului câştigă meciul.
C. Dacă meciul se încheie la egalitate se va mai juca o repriză suplimentară de 1 minut pentru departajare.
D. În teren se găsesc 12 bile de culoare portocalie.
3.4 Poziţia de start a robotului
La instrucţiunile arbitrilor, cele două echipe se apropie de teren pentru a plasa robţii pe suprafaţa de concurs. Roboţii se aşează în careul propriu şi nu vor mai putea fi mutaţi.
3.5. Reguli de joc
A. Startul, întreruperea sau continuarea meciului sunt anunţate de către arbitru. Când arbitrul anunţă încheierea meciului cele două echipe îşi ridică roboţii din teren.
B. Mingiile de fotbal vor avea culoarea portocalie şi vor fi mingi de ping-pong cu diametrul 4 cm (40 mm) în număr de 12, câte 6 în fiecare jumătate de teren.
C. Meciul se desfăşoară în sistem 1 contra 1, iar robotul care înscrie cele mai multe goluri câştigă.
D. Fiecare gol se premiază cu 10 puncte, iar autogolul nu se ia în considerare.
E. În cazul în care cei 2 roboţi rămân blocaţi unul în celălalt, se vor întoarce fiecare 180° faţă de poziţia în care s-au blocat şi vor fi ambii depunctaţi cu 5 puncte.
F. În cazul în care oricare robot va fi blocat la parapet, acesta va fi întors 180° faţă de poziţia în care s-a blocat şi va fi depunctat cu 10 puncte.
G. Meciul este oprit şi runda se redispută în momentul în care ambii roboţi se mişcă făra a face nici un progres timp de 1 minut, sau se opresc în acelaşi timp.
3.6. Reparaţii, modificări, întreruperi neprevăzute
A. Dacă un robot se defectează în timpul unui meci, arbitrul principal va aloca un interval de 1 minut pentru reparaţii. Acest interval poate fi extins până la 3 minute cu acordul organizatorilor. Reparaţiile vor fi supervizate de un arbitru asistent pentru a se evita schimbarea unor module ale robotului cu altele neomologate.
B. Dacă un robot nu poate fi reparat în intervalul precizat, meciul este câştigat de robotul advers, iar echipa robotului defect poate să continue reparaţiile până la următorul meci în care participă, şi în acest caz fiind supravegheată de un arbitru/membru al comitetului de organizare.
Înlocuirea pieselor defecte se poate face, iar acumulatorii pot fi încărcaţi pe parcursul competiţiei dacă acest lucru este necesar.
C. După reparații/modificări/ajustări aduse robotului, echipa este obligată să reomologheze robotul.
3.7 Arbitrii
În meciul de fotbal arbitrii au un rol important şi au următoarele atribuţii:
a. Vor contoriza punctajul.
b. Vor acorda penalizări în cazurile prevăzute de regulament.
c. Decid dacă se oferă pauza între jocuri pentru diverse probleme mecanice sau electrice.
d. Pot întrerupe un meci, dacă un robot este grav avariat şi pot dicta reluarea acestuia după efectuarea reparaţiilor în timpul acordat.
4. Abateri
Se consideră abatere gravă, dacă participanții care încalcă oricare dintre prevederile secțiunilor 2.2, 4.2 sau 4.3.
4.1. Insulte
Se consideră abatere gravă de la regulament fapta unui concurent de a adresa cuvinte jignitoare adversarilor sau arbitrilor sau montarea de dispozitive audio în robot pentru a adresa cuvinte jignitoare. De asemenea şi gesturile sau cuvintele jignitoare scrise pe corpul robotului sunt considerate încălcari ale regulamentului.
4.2 Contraventii minore
O contravenție minoră se sancționează cu avertisment și se declară când:
A. Când concurentul intră în teren pe durata meciului, exceptând situaţia când arbitrul opreşte meciul, iar concurentul merge pentru a ridica robotul. A intra în teren înseamnă:
- O parte a corpului concurentului se află în teren
- Introduce orice obiecte în teren pentru a se sprijini de acestea.
- Dacă intră în mod deliberat în raza de acţiune a senzorilor roboţilor încălcând delimitarea spaţiului de siguranţă.
B. Unul sau mai mulţi membri ai echipei înfăptuiesc următoarele acţiuni:
- Solicită oprirea meciului fără motive întemeiate.
- Au nevoie de mai mult de 1 minut pentru a relua meciul, dacă arbitrul nu a acordat o extindere a timpului.
- Întreprinde acţiuni de orice natură care contravin spiritului de fair-play a jocului.
- Una dintre echipe părăseste zona de așteptare fără să anunțe reprezentantul desemnat sau arbitrii cu privire la motivul plecării.
La 2 avertismente similare și/sau diferite, date aceleași echipe, va conduce la acordarea unui punct adeversarului sau poate conduce la descalificarea acesteia, în funcție de gravitatea acțiunii întrepinse.
5. Penalități
5.1. Penalități
A. Jucătorii care încalcă secțiunile: 2.2, 4.1 vor pierde meciul.
B. Fiecare încălcare a prevederilor din secțiunea 4.2 va fi acumulată. Două contravenții vor duce la acordarea unui punct adversarului.
C. Încălcarea prevederilor din secțiunea 4.2 va fi contabilizată pe durata unui meci.
6. Declararea obiecţiilor
A. Nu vor fi ridicate obiecţii asupra deciziilor luate de arbitrii.
B. Dacă există obiecţii acestea trebuie ridicate de către căpitanul echipei înainte de terminarea jocului, dacă există dubii legate de reguli. Obiecţiile se adresează organizatorilor din echipa ETTI ROBOCHALLENGE, dacă nici un organizator nu este prezent acestea se pot adresa arbitrilor.
C. Orice problemă de regulament se discută cu organizatorii din echipa ETTI ROBOCHALLENGE sau în lipsa acestora cu arbitrii.
D. Dacă există plângeri sau se observă o abatere gravă de regulament de către o altă echipă se discută cu organizatorii din echipa ETTI ROBOCHALLENGE sau în lipsa acestora cu arbitrii.
ANEXA 1
Mapa participantului cuprinde urmatoarele:
-
Numerele de concurs ale robotilor
-
Diplomele de participare ale robotilor
-
Ecusoanele cu numele participantilor
-
Informatii cu privire la sala participantilor si schita spatiilor de joc
-
Diferite materiale promotionale
-
Explicare modului de formare a grupelor
-
schița sălilor echipelor și ale spațiilor de joc