RoboChallenge 2009

Data: 25 martie 2009


Tema concursului: Fotbal între roboți

Începând cu această ediție, concursul a primit oficial numele de RoboChallenge. La fel ca la prima ediție, competiția a fost deschisă tuturor celor pasionați de robotică și electronică, și în special studenților care aveau astfel ocazia să pună în practică teoria învățată la cursuri.

Regulament:

Roboții autonomi, cu dimensiuni maxime de 20 cm x 20 cm, care se deplasează pe un teren de fotbal cu următoarele caracteristici:

  • dimensiune teren: 2.5 m – 1.25 m
  • dimensiune parapet: 6 cm
  • dimensiune porți: 30 cm
  • dimensiune bile, diametru: 4 cm
  • porțile au 12 cm înălțime și sunt iluminate de un led alb aflat în centrul fiecărei porți, la înălțimea de 16 cm
  • careul este un semicerc cu raza de 22 cm

Terenul este împărțit în 2 jumătăți, una albă și una neagră, și înconjurat de un parapet alb. Poarta din jumătatea albă a terenului este neagră, iar poarta din cealaltă jumătate a terenului este albă. Ledul alb de deasupra fiecărei porți este suficient de puternic pentru a putea fi detectat de oriunde de pe suprafața de joc.

Roboții vor fi echipați cu senzori IR pentru detectarea culorii terenului, stabilind astfel dacă se află în jumătatea proprie sau în cea adversă. Tot cu ajutorul unor senzori optici este detectată poarta și se evită parapeții și adversarii.

Fiecare robot a fost construit de la 0 din ce a fost la îndemâna fiecarei echipe (lemn, tablă, plastic, etc.) și fiecare a fost original prin forma, sistemul de locomoție și sistemul de colectare a bilelor.

Meciul se desfășoară în sistem unu la unu, cu durata de 2 minute fiecare repriză, fără reprize de prelungiri.

Pe suprafața de joc se vor afla 12 mingi de ping-pong de culoare portocalie, câte 6 în fiecare jumătate de teren, iar câștigătorul este desemnat în funcție de numărul de goluri marcate și nu după numărul de meciuri câștigate.

Mod de punctare:

Gol: 10 puncte
Blocati amândoi: -5 puncte
Blocat la parapet: -10 puncte

Autogolul nu se va lua în considerare.

În cazul în care cei 2 roboți rămân blocați unul de celălalt, se vor întoarce fiecare la 180° și vor fi penalizați cu 5 puncte. În cazul în care oricare robot este blocat la parapet, acesta se va întoarce la 180° și va fi penalizat cu 10 puncte.

Participanți:

Au fost 10 roboți participanți, împărțiți în 3 grupe în care fiecare a jucat cu fiecare. Din aceste grupe au avansat primii 3 roboți care au jucat fiecare cu fiecare.

Câștigători:

În urma jocurilor, un robot s-a detașat învingător, iar ceilalți 2 s-au aflat la egalitate perfectă.

Locul 1 echipa  MADROBOT

formată din: Adrian Gașpar, Andrea Major, Alexandru Caramihai, Alexandru Nan, Cristian Clepcea, Valentin Velican

Locul 2 echipa  THE FLYING DUTCHMAN

formată din: Ionuț Bornoiu

Locul 2  Radu Blănaru

 

Galerie foto: apasă aici pentru a vedea albumul